Samfund

Det lokale sankthansbål er en dødsfælde for smådyr

Dyrenes Beskyttelse opfordrer folk til at flytte eller genopbygge Sankthanbålet inden det tændes på søndag. Der kan nemlig gemme sig dyr i bunken, som ikke når ud, før det er for sent. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

På søndag tændes tusindvis af Sankthansbål rundt omkring i Danmark. Desværre fanges mange dyr i flammerne, fordi kvasbunken som bygges om i ugerne før Sankthans er det perfekte skjulested for fugle, mus, og andre smådyr.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at man flytter og eller ombygger bålet, umiddelbart inden det tændes.

– Dyrene er eksperter i at gemme sig, så det er nemt at overse dem. Særligt hvis der er dyreunger i bunken, kan de sandsynligvis slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små. Derfor forsvinder de ikke, selv om man rusker i bunken, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvert år finder dyr som mus, pindsvin, fugle og katte skjul inde i bunken, og de når ofte ikke at flygte fra bålets flammer, før det er for sent. Og det er ikke nok at tjekke bålet for dyr inden optænding, mener Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse. Bålet skal flyttes og bygges om.

Flyt og genopbyg dit bål samme dag som festlighederne

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at man flytter og genopbygger sit Sankthansbål samme dag som det tændes om aftenen. På den måde undgår man, at dyrene fanges i flammerne.

– Hvis bålmaterialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt, og allerhelst samme dag det tændes. Formålet er jo, at færrest mulige dyr kommer i fare, afslutter Michael Carlsen.

Kommentarer