Samfund

Er Mette, Vibeke eller Heidi Danmarks Sejeste Idrætslærer?

Skole OL kårer Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021. Der er kommet over 400 indstillinger, og tre er nu udvalgt til finalen.

Skole OL kårede i samarbejde med DIF, Dansk Skoleidræt, TrygFonden og Nordea-fonden for første gang i 2019 Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det gør vi igen. Med prisen hylder vi idrætsfaget og de mange fantastiske idrætslæreres indsats. Vi ønsker at skabe større anerkendelse af idrætsfaget og sætte fokus på, hvor vigtigt idræt er for børn og unges både fysiske, psykiske og sociale udvikling.

”Vi er meget stolte over at være medafsender på prisen Danmarks Sejeste Idrætslærer. Som de fleste af os husker fra vores egen skoletid, så bliver man bare mere glad for de skolefag, hvor man har dygtige, inspirerende og engagerede lærere. Med prisen sætter vi fokus på de idrætslærere, som går det ekstra skridt for at få alle med i undervisningen. For lærerne skal ikke blot inspirere eleverne – de skal også være rollemodeller for andre idrætslærere,” siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF.  

Over 400 indstillinger af fantastiske idrætslærere

I efteråret har elever, forældre og lærere indstillet idrætslærere til titlen som Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det er blevet til over 400 indstillinger fordelt i hele landet, og tre kandidater er nu udvalgt som finalister til prisen Danmarks Sejeste Idrætslærer. Selve kåringen finder sted i uge fem.

Dansk Skoleidræt, DIF, Trygfonden og Nordea-fonden står bag den flotte præmie, som er 25.000 kr. til nye redskaber eller andet udstyr til idrætsundervisningen samt et kursus fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærere til en værdi af 7.500 kroner.

Et ekspertpanel med repræsentanter fra Skole OL, DIF og Dansk Skoleidræt har udvalgt de tre finalister og udvælger også vinderen.

”Det har været fedt at læse alle de indstillinger, der er blevet sendt ind. Der er bare så mange fantastiske idrætslærere rundt om i Danmark. Det har derfor i år også været en svær opgave at finde tre finalister. Men de tre, vi er endt ud med, har på hver deres måde genstartet idrætsfaget og givet eleverne idrætsundervisning på et fagligt didaktisk højt niveau,” siger Janni Thrane, der er projektchef på Skole OL.

”Idrætsfaget har haft svære vilkår gennem en lang corona-periode, hvor det både er blevet til onlineundervisning og idræt på skolen med afspritning og afstand. Men ud fra indstillingerne til Danmarks Sejeste Idrætslærer bliver vi bekræftet i, at der heldigvis er mange ildsjæle blandt idrætslærerne, som har formået at skabe god undervisning, begejstring om faget og en masse sjove aktiviteter trods alle besværlighederne. Det fortjener de den største anerkendelse for,” siger Maiken Kirsten Skov fra Dansk Skoleidræts Idrætsfaglige Udvalg.

Heidi rummer alle børn uanset deres handicap

Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild i Kolding er den første nominerede kandidat. Heidi er en lærer, der går forrest for at inkludere alle elever uanset deres funktionsniveau og for at skabe et fællesskab om idrætten.

En kollega skriver i sin indstilling af Heidi: ”Heidi insisterer på, at alle elever uanset funktionsniveau har krav på et kvalificeret idrætstilbud. Derfor tilrettelægger og tilpasser hun undervisningen, så alle vores elever kan deltage uanset deres handicap. Hun insisterer på, at de har ret til og kan lave de samme idrætsgrene og boldspil som almen skolen, men selvfølgelig tilpasset så de hver og en oplever mestring. Hun evner at få alle med gennem sit tillidsfulde væsen og høje engagement. Hun viser rummelighed og går foran, så eleverne også viser samme rummelighed over for hinanden.

Læs mere om Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild.

Vibeke er innovativ og skaber idrætsglæde hos eleverne

Vibeke Korup fra Antvorskov Skole i Slagelse er den anden nominerede kandidat. Vibeke har altid en kreativ ide til idrætsundervisningen og skaber et stærkt og trygt fællesskab i sine timer. Hendes kollegaer påpeger blandt andet Vibekes stærke evner til at komme ind på eleverne.

”Hun er kreativ, innovativ og en energibombe, hvilket gør hende til en bedre idrætslærer. Hendes måde at komme ind på eleverne virker. Taler man med Vibekes elever, bliver det hurtigt klart, at man har med en idrætslærer at gøre, som brænder for faget og formår at lave alsidige aktiviteter, så det ikke blot bliver gentagelser. Vibeke skaber fællesskab, motivation, færdighed og fairplay på alle de klassetrin, hun underviser på.”

Læs mere om Vibeke Korup fra Antvorskov Skole.

Mette skaber et trygt dannelsesrum

Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen i Kalundborg er den tredje kandidat. Mette har været idrætslærer i 21 år og går op i, at idræt er meget mere end bare boldspil, men at idræt også er et sted, hvor eleverne får nogle andre kompetencer.

”Idrætsfaget er muligvis ét af de fag, der favner selve dannelsestanken bredest, og Mette er den, der sikrer dette finest af alle med sin fornemmelse for hver enkelt elevs behov og eventuelle udfordringer. Idræt er et fag, hvor sårbarhed, usikkerhed og svage kompetencer nemt kan skabe utryghed hos eleverne. Det ansvar ved Mette, at hun har, og hun tager det på sig,” lyder det fra en af de kollegaer der har indstillet Mette til prisen som Danmarks Sejeste Idrætslærer.

Læs mere om Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen.

Om prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer’

Prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021’ gives til en exceptionel god idrætslærer, der har et stærkt fagligt og didaktisk fundament og som leverer en alsidig og meningsfuld idrætsundervisning, der skaber bevægelsesglæde og giver eleverne lyst til at deltage. Danmarks Sejeste Idrætslærer formår på en og samme tid at skabe fællesskab, færdighed, fairplay og giver alle elever succesoplevelser samt særlige oplevelser med idræt.

Kommentarer